Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch werkplan 2022 Eigenwijs Bolsward

Inleiding

Hier vind u  het pedagogisch werkplan van kinderopvang Eigenwijs.

Als gastouder ben ik zelfstandig ondernemer, ik sta ingeschreven in het landelijke register kinderopvang en voldoe aan alle (kwaliteits)eisen die de overheid en GGD stelt aan de gastouderopvang.

De gastouderbureaus waarbij ik sta ingeschreven, hebben allemaal hun eigen pedagogisch beleid, en pedagogisch werkplan. Als gastouder hecht ik hier uiteraard waarde aan. Maar hoe ik als gastouder werk is natuurlijk uniek. In dit pedagogisch werkplan staat beschreven hoe ik werk binnen Eigenwijs.

Wie ben ik:

Ik ben Marian de Groot Koornstra en ben in 2009 gestart met Eigenwijs.

Ik woon samen met mijn man en 3 kinderen 2 jongens en een meisje (2008 2011 2012) in Bolsward, in een zeer kindvriendelijke wijk (de Fugelkritte).

Nadat ik eind 2008 mijn baan als transportplanner verloor kwam ik thuis te zitten. Ik was net bevallen van onze oudste zoon en genoot van mijn verlof, totdat er een buurvrouw met spoed opzoek was naar een oppas voor haar kinderen (omdat haar gastouder direct moest stoppen met werken als gevolg van een hernia).

Ik vond dit zo ontzettend leuk om te doen, dat ik heb besloten om dit werk voort te zetten en mijzelf om te laten scholen doormiddel van het volgen van de opleiding helpende zorg en welzijn. Uiteraard ben ik in het bezit van kinder-EHBO, en heb ik ondertussen diverse workshops, congressen, opleidingen en informatieavonden bijgewoond en gevolgd.

Een kleine greep:

  • Workshop de (niet) pratende peuters i.s.m. de Koninklijke kentalis
  • Baby- en kind gebaren
  • Gordon Training effectief communiceren met kinderen
  • Het signaleren van kindermishandeling en seksueel geweld
  • Werken met de meldcode W2019
  • Gezonde voeding in de kinderopvang
  • De opvangruimte als pedagoog
  • Voorlezen
  • KIKI

Eigenwijs is een kleinschalige kinderopvang in huiselijke sfeer. De opvang vindt plaats in een aanbouw aan ons huis, welke grenst aan een volledig afgesloten tuin.

Hierdoor hebben de kindjes een eigen en veilige ruimte om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Visie en kwaliteit:

Bij Eigenwijs staat het individuele kind centraal. Ik bied opvang aan kinderen van 0 tot 4 jaar, dit doe ik in huiselijke sfeer, hierdoor hebben de kinderen een eigen, veilige en vertrouwde plek om te spelen en zich te ontwikkelen. Omdat de opvang kleinschalig is, is er voldoende ruimte en aandacht voor de individuele wens van het kind, en u als ouder.

Kleinschalige opvang Eigenwijs heeft verder nog vele andere voordelen;

  • Een vaste verzorger voor uw kind
  • Daardoor is er rust, vertrouwen en stabiliteit
  • Voldoende aandacht voor het individuele kind
  • Persoonlijk contact, dus makkelijk individuele afspreken te maken
  • Achterwacht aanwezig in geval van calamiteiten
  • Kwaliteitswaarborgen, middels controles van het GOB en de GGD
De Groepssamenstelling:

Eigenwijs is open op maandag, dinsdag en donderdag van 6:00 uur tot 18:00 uur.

Ik bied opvang aan kinderen van 0 tot 4 jaar, de meeste kinderen komen op vaste dagen en vaste tijden.

Er is een wettelijk maximum aantal kinderen dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn bij Eigenwijs (inclusief eigen kinderen):

  • 6 kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, inclusief eigen kinderen.
  • 5 kinderen wanneer zij allen jonger zijn dan 4 jaar.
  • 4 kinderen van 0-2 jaar oud, waarvan maximaal twee van 0 jaar.
De opvanglocatie:

De opvang van uw kind vindt plaats in een aanbouw aan onze woning, welke grenst aan de volledig afgesloten tuin. Hierdoor hebben de kinderen een eigen vertrouwde plek om te spelen, knutselen, eten en drinken en zich te ontwikkelen.

In de afgesloten tuin is genoeg ruimte om heerlijk veilig buiten te spelen of heerlijk buiten te zitten.

De kindjes die overdag nog slapen, slapen in campingbedjes op de bovenverdieping, zodat ze in alle rust kunnen slapen.

De opvang is zo ingericht dat er verschillende hoekjes zijn gemaakt;

Er staat een grote duobox, hierin kunnen de jongste kindjes naar hartenlust op veilige hoogte spelen en of relaxen. Maar ik vind het ook erg belangrijk dat ze gezellig samen met de oudere kinderen op de grond kunnen spelen, in de wipstoel op het speelkleed of in de bumbo.

Het speelgoed wat bij Eigenwijs aanwezig is sluit aan bij de verschillende interesses en leeftijden van de kinderen.

In de speelgoedkast bevinden zich verschillende bakken met speelgoed, er is een gevarieerd aanbod van speelgoed aanwezig, Duplo, Litlle People, keuken en poppen spulletjes, baby speelgoed, (boerderij) dieren en trekkers, auto’s en trein(spoor), muziek spullen, en een plank vol kinderboekjes. Ook zijn er verschillende soorten puzzels aanwezig en zijn er diverse spelletjes aanwezig.

Er staat er een speelgoedkeukentje waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen in hun eigen fantasiewereld.

Er zijn er rivier stenen en een wobbel aanwezig. Ook staan er skippy dieren welke binnen kunnen worden gebruikt, hierdoor heeft het kind ook genoeg lichamelijke beweging als het buiten slecht weer is.

Er is divers knutselmateriaal aanwezig, voor iedere leeftijd heb ik kleurmateriaal, ik heb speciale wasco welke de fijne motoriek en de pengreep stimuleert welke de jongste kinderen kunnen gebruiken, de wat oudere kinderen mogen met de potloden kleuren. Ik werk veel met thema’s en gebruik hier voor het VVE-programma van KIKI, en uiteraard bedenk ik zelf verschillende thema’s die passen bij de tijd van het jaar.

De grote tafel is het centrale punt van de opvang, hieraan zitten we gezamenlijk te eten en te drinken, maar ook heerlijk te knutselen of we maken een puzzel. Of ik lees voor uit een boek.

De buitenruimte:

De kinderen van Eigenwijs kunnen ook buiten naar hartenlust spelen in onze ruime afgesloten veilige tuin met overkapping. De kinderen kunnen in de tuin steppen, op de loopauto’s, driewielers en loopfietsjes rondrijden. Ook staat er een grote kist met buitenspeelgoed zoals ballen, speelgoedauto’s voor buiten, en we hebben bij mooi weer beschikking tot een aqua Play.  Voor de kleintjes is er een buiten box aanwezig zodat ook de aller kleinsten op een veilig en vertrouwde manier heerlijk met ons buiten kunnen zijn. Als het kan gaan we een blokje om, we voeren de eendjes of gaan heerlijk het weiland in om de koeien en de paarden op te zoeken.

Voeding en gezonde leefstijl:

Bij Eigenwijs staat gezonde voeding centraal, maar uitzonderingen zijn natuurlijk altijd een feestje.

We hebben 3 vaste eet/drink momenten bij Eigenwijs, deze worden gezamenlijk gehouden aan de grote tafel (bij mooi weer buiten aan de tafel of op het picknickkleed), we eten en drinken samen en er wordt eventueel een liedje gezongen of een boekje voor gelezen.

Rond 9:30 Drinken we een kopje thee of een glaasje water en nemen we wat fruit.

Rond 11:45 Eten we een broodje met verantwoord beleg uit de schijf van 5, en we drinken een glaasje melk, thee of water.

Rond 15:30 Drinken we een kopje thee of water en nemen we nogmaals fruit of eten we een crackertje.

Bij warm weer zorg ik voor voldoende vochtinname, er staat constant een afsluitbare beker voor ieder kind klaar.

Bij Eigenwijs wordt bewegen enorm gestimuleerd, We zijn dagelijks aan het dansen op muziek en bewegen op de wobbel en of de stapstenen. Zodra het weer het toelaat dan gaan de deuren open en kunnen de kinderen heerlijk in de achtertuin spelen, rennen, draven en voetballen.

 

Dagindeling kinderopvang Eigenwijs:

6:00-9:00       De kinderen worden gebracht   (afwijkende tijden in goed overleg mogelijk)

6:00-9:30       De kinderen mogen vrij spelen

9:30-10:30    We gaan gezellig aan de grote tafel fruit eten en wat drinken

10:30-11:45 De kinderen kunnen weer vrij spelen, we gaan wat knutselen, of we gaan even lekker naar buiten.

11:45-12:45 We eten een broodje en nemen een glaasje melk

12:45-15:30 De kindjes die moe zijn gaan slapen en de rest mag vrij spelen, knutselen of een spelletje spelen.

15:00-16:00 We gaan weer gezellig aan de grote tafel een tussendoortje eten en wat drinken

Vanaf 15:30 kunnen de kinderen weer worden opgehaald, totdat papa en of mama er is gaan we weer gezellig spelen, lezen we een boekje of maken we een puzzel.        

Dit is een gemiddelde dagindeling, geen dag in de kinderopvang is hetzelfde maar ik probeer zoveel mogelijk structuur en regelmaat in de dag te houden, zodat de kinderen ook weten waar ze aan toe zijn!

Baby’s hebben bij mij voor zover dit mogelijk is (hier streef ik wel na natuurlijk) een eigen ritme, dit gebeurt in overleg met de ouders.

Bij Eigenwijs werken we indien nodig met dagritme kaarten zo weten kinderen waar ze aan toe zijn en wat ze staat te wachten die dag.

Wennen bij Eigenwijs:

Een kindje wat nieuw is bij Eigenwijs heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.

Tijdens de kennismaking bespreek ik dat met de ouders/verzorgers.

Ik hanteer vaak een aantal wenmomenten voorafgaand aan de opvang.

Vaak is het eerst een aantal uurtjes (ouders/verzorgers brengen het kind, doen even een bakje koffie en nemen vervolgens bewust afscheid van het kind, het kind leert zo dat de ouder wel weggaat maar later terugkomt)

Voor het 2e wenmoment hanteer ik vaak een ochtend.

Voor een 3e wenmoment hanteer ik vaak een periode waarbij het kind bewust de dagindeling meemaakt, welkom, tussendoortjes, (evt. slapen), lunch, slapen, en daar is papa en of mama weer.

Jaarlijks vind er een evaluatie plaats deze wordt verzorgd door het gastouderbureau.

Er is tijdens de opvang uiteraard altijd contact over het welbevinden van uw kind, mocht het nodig zijn kunnen we altijd op een rustig tijdstip een afspraak plannen om bepaalde dingen te bespreken.

Veiligheid en Hygiëne:

Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Eigenwijs, ik heb de opvangruimte zo ingericht dat de veiligheid van het kind niet in geding kan komen, uiteraard ben ik me ervan bewust dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Ik voldoe aan de eisen die de GGD stelt aan de veiligheid van de opvangruimte.

Er vindt jaarlijks een risico-inventarisatie plaats op locatie.

Omdat we bij Eigenwijs graag naar hartenlust op de grond willen spelen, gaan de schoenen bij binnenkomst uit. Er kunnen dan eventueel slofjes of warme sokken aangetrokken worden. Ik stel het op prijs dat de ouders NIET met vieze vuile schoenen de opvangruimte betreden, ik ga ervan uit dat ze zelf kunnen inschatten wanneer het nodig is de schoenen uit te trekken.

Ik stofzuig elke dag de opvangruimte en dweil waar nodig ook elke dag.

Het speelgoed waarmee gespeeld is wordt elke dag schoongemaakt.

Ieder kind heeft zijn eigen beddengoed en slaapzak, dit wordt wekelijks gewassen (mocht het eerder nodig zijn dan gaat het uiteraard eerder de wasmachine in).

De wc wordt na ieder gebruik door een kind schoon gemaakt.

Kinderen worden door mij al jong gestimuleerd om zelfstandigheid en zelfbewustzijn te ontwikkelen. Dit doe ik door kinderen uit te nodigen om te helpen en verantwoordelijkheid te geven bij dagelijkse taakjes. Het opruimen van speelgoed, maar ook laat ik ze mij helpen met tafel dekken, en de vaatwasser in te ruimen.

Persoonlijke ontwikkeling van het kind:

Bij Eigenwijs staat het individuele kind centraal, ieder kind ontwikkeld zich op zijn of haar eigen en unieke manier, ik kijk naar het kind, en stimuleer waar nodig bij de persoonlijke ontwikkeling van het kind.

Ik laat het kind vooral zelf kiezen met wat voor speelgoed hij of zij wil spelen. Waar nodig zal ik stimuleren om iets anders uit te zoeken wat past bij de interesse en leeftijd van het kind.

Ook stimuleer ik de ontwikkeling van het kind door voor te lezen, samen liedjes te zingen, te gaan puzzelen en te knutselen. Ook hier stem ik het materiaal af op het kind.

Jonge kinderen zal ik een nopjes puzzel aanbieden, kinderen die bijna naar de bassischool gaan bied ik bv. een puzzel aan met cijfers en letters. Of tegenstellingen.

Ook stimuleer ik de zelfredzaamheid van het kind. Rond 2 jaar vind ik het belangrijk om het kind te stimuleren zelf de jas aan het en uit te trekken. Maar ook zelfstandig de schoenen, sokken en broek aan/uit te trekken.

Ook probeer ik vanaf 2 jaar dat het kind zelfstandig uit een beker gaat drinken. Ik heb hiervoor een oefenbeker.

Als het kind thuis al serieus bezig is met zindelijk worden, neem ik het hier graag over. De voorwaarde is wel dat het kind al goed kan aangeven dat hij zij naar de wc moet. Gezien de samenstelling van de groep het niet altijd toelaat om de groep constant te verlaten.

Sociale ontwikkeling van het Kind:

Ook hier geldt bij Eigenwijs staat het individuele kind centraal, ieder kind ontwikkeld zich op zijn of haar unieke en eigen manier, ik kijk naar het kind, ik stimuleer waar nodig bij de sociale ontwikkeling.

Bij Eigenwijs zijn altijd meerdere kinderen aanwezig, dit is leuk en leerzaam. Door samen te spelen leer je, communiceren, te delen elkaar te helpen, kleine probleempjes/ruzies op te lossen en op je beurt te wachten. En uiteraard voor jezelf op te komen.

Ik als gastouder probeer de kinderen hierin te sturen en te begeleiden. En uiteraard om zelf het goede voorbeeld te geven. Mocht het nodig zijn dan grijp ik en spreek ik het kind aan. Ook stimuleer ik het positieve gedrag door vaak te benoemen dat ze lief/leuk en gezellig spelen.

Normen en Waarden:

Bij Eigenwijs staan normen en waarden centraal, als je iets wilt dan vraag je dit netjes, we spreken waar het kan met 2 woorden, hebben respect voor elkaar, en we werken waar mogelijk zoveel mogelijk samen.

Ook hebben we respect voor het speelgoed en het overige materiaal in de opvang, we gaan voorzichtig om met speelgoed, dit betekend dat we er niet mee gooien of bovenop gaan staan en het niet stuk maken.

Vanuit huis hebben kinderen al normen en waarden mee gekregen, dit voer ik door bij Eigenwijs en waar nodig leer ik de kinderen de belangrijkste normen en waarden van het leven.

Ik stimuleer de groep om samen te werken en elkaar te helpen als dit nodig is.

Bv., de kinderen ruimen ten alle tijden samen het speelgoed op, daarna moet de bak met speelgoed weer in de kast, krijgt het kindje de bak niet in de kast dan laat ik het samen met nog iemand proberen. Dit is samenwerking.

Het respect voor de (huis)dieren en de natuur vind ik erg belangrijk, we zijn lief voor de (huis)dieren maken ze niet bang en behandelen ze met respect, als we buiten zijn schreeuwen we niet en laten we geen rommel slingeren.

De 4 pedagogische basisdoelen:
  • Emotionele veiligheid

Emotionele veiligheid bied ik door een veilige basis te creëren, een gastkind moet zich thuis voelen bij Eigenwijs. Het moet voelen als een 2e thuis, het kind moet zichzelf kunnen zijn, en naar hartenlust kunnen spelen en zichzelf op een unieke manier te ontwikkelen.

 

  • Mogelijkheid tot ontwikkeling van persoonlijke competenties

Bij Eigenwijs staat het individuele kind centraal, ieder kind ontwikkeld zich op een eigen en unieke manier. Onder persoonlijke ontwikkeling verstaan we persoonlijke kenmerken zoals, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Creativiteit en flexibiliteit. Door naar het individuele kind te kijken, kan ik waar nodig ondersteunen bij bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen en zelfvertrouwen op te bouwen.

 

  • Mogelijkheid tot ontwikkeling van sociale competenties

Bij Eigenwijs zijn meerdere kinderen aanwezig op de groep, dit is leuk en leerzaam door samen te spelen leer je, te delen, te communiceren, elkaar te helpen en kleine probleempjes/ruzies op te lossen. Op je beurt te wachten, en uiteraard voor jezelf op te komen.

Als gastouder probeer ik de kinderen hierin te sturen en te begeleiden. Uiteraard door zelf het goede voorbeeld te geven.

 

  • Overdracht van normen en waarden

Bij Eigenwijs staan normen en waarden erg hoog. We hebben respect voor elkaar, het speelgoed, de natuur en de (huis)dieren. We spreken waar het kan met 2 woorden.